ICT basisvaardigheden
Op onze school is het ontwikkelen van ICT vaardigheden belangrijk. Al vanaf de kleutergroepen leren kinderen in kleine stapjes hun weg te vinden op een digibord, ipad of chromebook. We bieden dit gedoseerd aan en maken in elke groep gebruik van educatieve software op maat. Elke groep beschikt over een eigen digibord. De kinderen ontwikkelen ICT vaardigheden door het werken in een word- of google document, het maken van powerpoint/google presentaties of prezi en ook kunnen ze filmpjes leren maken.
Gebruik van computers, chromebooks en ipads
In elke groep kan gebruikt gemaakt worden van chromebooks op meerdere momenten per week. De leerkracht maakt hierin keuzes passend bij de onderwijsactiviteiten.
Regelmatig breiden we onze hardware en software uit. Ook kunnen de kleuters bijvoorbeeld tijdens de speel- en werkles in de groep gebruik maken van/kiezen waar ze spelen op het digibord.
Wij hebben per leerplein (van 2 of 3 groepen) een kast met 24 chromebooks voor de leerlingen. Eén hele groep kan tegelijk op het chromebook werken. Ook hebben wij sinds schooljaar 2021/2022 een nieuwe kast met chromebooks. Deze wordt vooral in de bovenbouw extra gebruikt.
Bij de kleuters kan er ook worden gewerkt met chromebooks. Daarnaast zijn er ipads waar zij mee kunnen werken. Op deze devices kunnen de kleuters aan de slag met leerzame spellen. Ook maken ze met de ipad foto’s van bijvoorbeeld bouwwerken waar zij trots op zijn.
Informatievaardigheden en mediawijsheid
Via internet is een schat aan informatie beschikbaar en we leren de kinderen op onderzoek uit te gaan voor zaakvakken / Blink, voor het maken van werkstukken, boekpresentaties enz. We leren de kinderen creatief en kritisch denken, maar ook nadenken over het gebruik van hun bronnen. Hoe weet je of iets waar is? Is het echt nieuws of kan het nep-nieuws zijn? Wat communiceer je of presenteer je waar en welke betekenis heeft dit dan voor jou, maar ook voor de ander die jouw berichten leest? Hoe ga je om met een groepsapp? Wanneer gebruik je het internet en je mobiel op een veilige manier? Op onze devices zit een meekijk-functie voor de leerkracht. Er worden Stichtingsbreed een aantal filters gebruikt zodat sommige bronnen bij de kinderen weggehouden worden. Maar onze visie is dat we de kinderen willen leren omgaan met betrouwbaar brongebruik, passend bij de leeftijd, in samenwerking met u als ouder. Mocht u vragen hebben over het gebruik van bronnen raadpleegt u dan de leerkracht?
Mobiele telefoons en smartwatches
Met ingang van het schooljaar 2024-2025 is het gebruik van mobiele telefoons en smartwatches op basisscholen niet meer toegestaan. We merken dat kinderen steeds vaker deze apparaten meenemen naar school, wat kan leiden tot afleiding, onrust en ongepast gebruik. Om een veilige en geconcentreerde leeromgeving te waarborgen, hanteren wij een uniform beleid dat in lijn is met de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. U kunt hierover meer informatie vinden op de website ‘Ouders & Onderwijs‘.
Binnen PCBO Baarn-Soest hebben alle scholen gezamenlijk afgesproken dat mobiele telefoons en smartwatches tijdens schooluren niet gebruikt mogen worden en opgeborgen moeten worden in de tas van de leerling. In dringende gevallen kunnen leerlingen gebruik maken van de (school)telefoon om contact op te nemen met hun ouders of verzorgers.
Daarnaast willen wij u erop wijzen dat de school niet aansprakelijk is voor eventuele schade aan of verlies van mobiele telefoons of smartwatches.